De vloek van tweedimensionaal denken

Bij politici en op sociale media heerst het tweedimensionaal denken. Mensen bewegen zich uitsluitend op de x- of y-as.

Ze zijn voor de Palestijnen en automatisch tegen de Israëliërs, ze zijn voor de Israëliërs en automatisch tegen de Palestijnen, ze zijn voor links en dus automatisch tegen rechts, ze zijn voor rechts en dus automatisch tegen links. Ze zijn voor Trump en dus tegen de democraten of ze zijn voor de democraten en dus tegen Trump.

Tweedimensionaal denken heet dat, en het getuigt van een beperkte mate van intelligentie.
 
Want intelligentie is vereist om driedimensionaal te kunnen denken, waarbij je je via de z-as boven x en y stijgt. Wie zo kan denken, kiest geen kant, maar neemt afstand van beide partijen (x en y) en overschouwt het geheel.
 
En die ziet dat er zowel bij de Palestijnen als de Israëliërs zowel uitschot als goede mensen zitten. Die stelt vast dat zowel rechts als links zowel intelligente als dwaze oplossingen voorstellen. Die ziet dat Trump naast de walgelijke narcist die hij is ook wel enkele terechte punten aanhaalt die aandacht verdienen.
 
Driedimensionaal denkende mensen komen zelden tot nooit aan bod in praatprogramma’s, want het is uiteraard spectaculairder om tweedimensionaal denken aan het woord te laten. Kijkcijfers, weet je wel.
 
En politici houden aan de twee dimensies om hun achterban tevreden te houden, een achterban die ook in tweedimensionaal denken gespecialiseerd is.
 
Driedimensionaal denken betekent niet dat je de zaken niet durft te benoemen. Integendeel, problemen worden wel net benoemd, maar zonder vooroordeel, in alle objectiviteit en met de nodige nuancering. Het betekent evenmin dat oplossingen fluweelzacht hoeven te zijn. Harde maatregelen treffen tegen geweld kan zeker, maar dan tegen iedereen die dat geweld pleegt, niet gericht op één specifieke bevolkingsgroep.
 
Wie driedimensionaal denkt, maakt geen onderscheid tussen de diverse kenmerken van mensen. Links-rechts, blank-zwart, moslim-jood-christen enz. maakt helemaal niets uit. De regels gelden voor iedereen en zijn voor iedereen gelijk.
 
En jij? Ben jij in staat tot driedimensionaal denken?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *